La llei del “només sí és sí”, beneficis i conseqüències.

Per: Anna Soler, Magdalena Maou-oud, Laia Guimerà, Juan Soto. (1r BAT)

La llei de “només sí és sí” és una llei que sorgeix com a millora a l’antiga llei de violència de gènere, la llei del “no és no”; aquesta nova llei es basa principalment en el consentiment. No obstant això, malgrat les millores que hi aporta, hi ha algunes llacunes legals que malauradament rebaixen les condemnes dels violadors.

Per què sorgeix aquesta llei?

Aquesta llei neix com a conseqüència a la pressió exercida en les diverses manifestacions feministes com a resposta al cas de la Manada, cas en el qual un grup format per cinc homes van violar una noia de 18 anys en un portal. Segons la llei del “no és no”, com que no s’apreciaven indicis de violència, els agressors van ser acusats únicament per abús sexual i no per violació, per això, atesa la injusta condemna, les dones van sortir als carrers per protestar, ja que aquesta llei no afavoria la víctima. Arran d’aquestes protestes, després de les manifestacions, van aconseguir que la llei fos aprovada el 25 d’agost de 2022 pel congrés dels diputats.

La llei de “només sí és sí”

La llei pretén, d’una banda, castigar una conducta inadequada al Codi Penal quant a la violència de gènere i a més, proporcionar recursos per prevenir, aturar i acompanyar les víctimes en tot moment.

A diferència de l’antiga llei, aquesta llei no marca cap diferència entre el delicte d’abús sexual (no hi ha violència) i el delicte de l’agressió sexual (violència); ja que abans les penes més greus eren dirigides simplement per als casos en què hi havia violència i intimidació, deixant la resta amb penes més lleus. Tot i això, en aquesta llei, el consentiment és la clau per determinar la gravetat de la pena, i la violència únicament augmenta la sentència.

Una altra diferència que es troba entre les dues lleis és que en aquesta, s’intenten evitar agressions posteriors de manera que en cas de ser familiar es retira la custòdia; i si és un treballador, se l’inhabilita d’exercir qualsevol càrrec d’autoritat pública. En cas que l’agressor sigui menor d’edat, la llei inclou la possibilitat que se li exigeixi assistir a programes formatius en educació afectiu sexual.

Per una altra banda, i amb l’objectiu de visibilitzar els casos als quals ara no es presta tanta atenció, és a dir, els casos on les víctimes són els menors d’edat, ja no es parlarà d’abús sexual, sinó d’agressions sexuals, ja que com s’ha esmentat abans, ara es considera un únic delicte.

Al llarg del 2023, aquesta llei té com a objectiu crear un centre de crisi de 24 hores a cada província d’Espanya, unificant la resposta institucional a un sol organisme; d’aquesta manera, s’acompanya la víctima i s’agilitza el procés per aconseguir proves determinants per al judici, ja que anteriorment aconseguir aquestes proves suposava un problema a causa dels impediments que posaven a la víctima.

A més, amb aquesta llei, es proporciona a les víctimes un advocat i procurador; i en cas de rebre menys del salari mínim, reben una ajuda econòmica.

Tot això està força bé explicat a l’article publicat pel el diari Pikara Magazine1, on explica cada punt i cada novetat de la llei “només sí és sí”.

Problemes de la llei

Com s’esmenta a la notícia publicada el 28 de gener de 2023 pel diari ABC2: “Gairebé 270 agressors ja s’han beneficiat per l’aplicació de la llei del sí és sí”.

A causa d’una bretxa legal a la llei, els agressors han sabut beneficiar-se i així poder reduir les seves condemnes i fins i tot sortir de presó després de revisar-les.

Notícies com aquestes han estat publicades a diversos diaris, un d’ells Euronews3, en què s’explica que els agressors condemnats han aprofitat la nova llei, ja que aquesta redueix les penes mínimes o màximes si no hi ha agreujants, és a dir, indicis de violència.

Aquests problemes han causat un enfrontament entre els diferents partits polítics. Un exemple d’això, és la ministra de Drets Socials, Ione Belarra que acusava els jutges de malinterpretar la legislació, en canvi, el polític Javier Maroto, portaveu del grup Popular al Senat, demanava una revisió de la llei.

El posicionament que ha adoptat el president Pedro Sánchez, segons recull La vanguardia4, s’expressa amb les següents paraules: “el Govern no tocarà ni una coma del consentiment”, sinó que vol que sigui el mateix ministeri d’Igualtat i Justícia qui la resolgui.

Resumint, la llei del “només sí és sí” té grans beneficis pel que fa a la víctima, però cal revisar-la per solucionar la bretxa que ha portat a les conseqüències no desitjades, és a dir, no permetre que els agressors en surtin beneficiats.

1: PIKARA MAGAZINE

2: ABC

3: EURONEWS

4: LA VANGUARDIA

Deixa un comentari

Crea un lloc web gratuït o un blog a WordPress.com.

Up ↑