Festival de Primavera, cap d’any xinès.

ENQI LIU i XIJUE ZANG

Segons la llegenda hi havia un monstre a la Xina antiga, de cara verda, amb ullals i urpes afilades que era extremadament viciós. Va viure molts anys a la muntanya, i només hi baixava cada cap d’any per devorar el bestiar i fer mal en les vides de la gent. Per tant, cada cap d’any, la gent de tots els llogarets sortia de casa per evitar el dany de la bèstia a qui anomenaven Nian, que significa Any Nou.

Un any, la nit de Cap d’Any, la gent ajudava els vells i els joves a refugiar-se a la muntanya. Alguns van tancar les finestres i les portes, d’altres van fer les maletes i hi havien escenes de pànic per tot arreu.

Un vell mendicant, que venia de fora del poble, arribà en aquell moment però a ningú li importava. Només una vella, que feia boles de massa, li va aconsellar que pugés la muntanya per evitar la bèstia Nian.

Per tal d’agrair la bondat de la vella, el vell li va dir que en Nian tenia por del color vermell, del foc i de les explosions, i li va demanar que es vestís amb roba vermella, que pengés paper vermell a la porta, que encengués espelmes vermelles i que cremés bambú al patí de la casa per fer explosions.

Enmig de la nit, la bèstia Nian, va irrompre al poble. Va descobrir que el poble estava molt il·luminat, per les espelmes que havia encès la vella, i els seus ulls es van encegar per les lluernes vermelles. També va sentir el fort so dels espetecs del bambú cremant-se, així que va fugir tota tremolosa.

A partir d’aleshores, la gent coneix la manera d’allunyar Nian cada cap d’any. Per això, ara, cada nit Cap d’Any, totes les famílies enganxen cobles vermelles i encenen petards.

Des de llavors, a primera hora del matí del primer dia de l’any nou, es visiten els familiars i els amics per saludar-los i felicitar-los per haver passat pels estralls de la bèstia Nian la nit anterior. Amb el pas del temps, aquest costum es va estendre cada cop més fins que es va convertir en la festa tradicional més solemne de la Xina.

Comprar productes d’any nou durant la Festa de la Primavera és un esdeveniment indispensable per a la gent xinesa. Es pot comprar menjar (sec, fresc, cru i cuinat….), roba típica, decoracions per la llar (sobretot per la porta i les finestres), jocs i regals per als nens… Els articles necessaris per al Festival de Primavera s’anomenen col·lectivament Productes d’Any Nou, i el procés de compra s’anomena Béns d’Any Nou.

El menjar tradicional que es menja durant la Festa de la Primavera sol ser arròs, peixos, pollastre, carn en conserva, pastís d’arròs, boleta dolça i rotllets de primavera.

Durant el Festival de Primavera, tothom es reuneix davant de la televisió per veure la Gala del Festival de Primavera on cantants famosos canten cançons populars i fan breus representacions teatrals.

Tradicions de las Festa de Primavera

Enganxada de cobles

Les cobles del Festival de Primavera, també conegudes com a adhesius de primavera o parells de portes són un tipus d’elements decoratius vermells “nianhong” fets expressament per l’any nou xinès. Representen imatges precioses i expressen bons desitjos amb personatges populars. És una forma literària única a la Xina.

Imatges penjades

Les imatges d’Any Nou provenen dels déus de la porta. És una antiga cultura popular tradicional. Imatges com Tian Shen, Cang Shen, Jing Shen o Shenzhi Gesi revelen l’esperança dels antics treballadors d’una bona collita i els costums populars dels xinesos.

Sopar de Cap d’Any

Fa referència especialment al sopar familiar de la nit de Cap d’Any, el dia abans de la Festa de la Primavera. Les persones que treballen fora tornen a les seves ciutats natals per reunir-se amb els familiars, ja que és el sopar més important de l’any.

Diners d’Any Nou

Els diners d’Any Nou és un costum anual tradicional. Generalment, els ancians posen diners en sobres vermells i els donen a la generació més jove durant el compte enrere per a l’any nou.

Telefonada d’Any Nou

És un costum popular xinès tradicional i és una manera perquè la gent s’acomiadi de l’any vell, doni la benvinguda a l’any nou i expressi els bons desitjos. A l’antiguitat, el significat original de les paraules Feliç Any Nou incloïa una reverència, les felicitacions per un feliç any nou i salutacions per una bona vida.

Petards

És un costum popular xinès tradicional amb una història de més de dos mil anys. Segons la llegenda, és per expulsar el monstre Nian. Durant la mitjanit és el moment adequat, sona la campana de Cap d’Any i el cel de tota la Xina s’omple de soroll de petards.

Publicació paraules de benedicció

És un costum anual tradicional. Cada Festival de Primavera, cada llar ha d’enganxar els personatges Fu a la porta, a la paret i al llindar de la casa. Enganxar la paraula Fu durant el Festival de Primavera és un costum popular molt antic. La paraula Fu ara s’interpreta com felicitat.

Visitar les fires del temple

És una activitat cultural popular tradicional única a la Xina que integra menjar, beguda i entreteniment. Com que es va originar al voltant del temple, s’anomena temple. Com els venedors ambulants de petites empreses veien moltes persones cremant encens i adorant Buda, van instal·lar diverses parades fora del temple per guanyar diners i d’aquí va sorgir la fira.

Dansa del lleó

És una activitat cultural popular tradicional a la Xina, que es va originar a les dinasties del Nord i del Sud. Sempre que sonen petards per desfer l’any vell, els xinesos fan ballar uns ninots de roba que representen lleons. El ball de lleons s’acompanya a més de gongs i tambors alegres que apareixen a les ciutats i pobles, cosa que afegeix un fort ambient alegre al Festival de Primavera anual.

Shou Sui

La nit de Cap d’Any, una de les activitats més populars és encendre i mantenir un foc, és a dir, totes les cases encenen espelmes, i les famílies es reuneixen per donar la benvinguda al nou any. Aquestes espelmes queden enceses durant tota la nit, cosa que s’anomena il·luminació malgastadora, es diu que després d’il·luminar l’any d’aquesta manera, la riquesa de la família s’enriquirà l’any que ve.

En algunes zones es vetlla tota la nit, és a dir, la nit de Cap d’Any, tota la família es reuneix, per encendre espelmes o llums d’oli, seure al voltant dels fogons, xerrar i quedar-se despert durant tota la nit, cosa que simbolitza que tots els esperits malignes seran allunyats.

Cançons populars que podeu escoltar durant el Festival de Primavera🎶:

1-新年快乐🧨

2-恭喜恭喜🧧

3-团团圆圆🏮

4-恭喜发财💰

lloc web: https://youtu.be/5BEjsSS4g8g ⬅︎

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: