LUIZA DA CUNHA
Segurament en algun moment t’has sentit malament per la percepció negativa sobre tu mateix causada, per exemple, per un rebuig en un cercle social, pel teu aspecte físic, per les dificultats en el dia a dia o per experiències negatives.
Aquestes situacions ens poden limitar molt en la nostra vida diària. Però mai desisteixis de buscar-te a tu mateix. Segon explica Rosario Linares, psicòloga i directora d’El Prado psicòlogos, l’autoestima es va desenvolupant al llarg de la vida. Tot seguit et presentem una seqüència amb 10 mètodes per començar estimar-te.
1. NO ET DESTRUEIXIS. Hem d’acceptar els nostres defectes tant com les nostres qualitats. No som perfectes, però tampoc hem intentar ser-ho. L’objectiu és ser feliç i no hem de castigar-nos tant per allò que no fem bé. No sempre el nostre màxim serà un 100%, de vegades el nostre màxim és un 8% o menys. Accepta les coses que no fas tan bé, aprèn d’elles i valora les coses que sí fas bé.
2. COMENÇA A PENSAR EN POSITIU. Canvia els teus pensaments! En lloc de dir “no puc” substitueixo per “ho intentaré”, “tindré èxit”, “m’anirà bé”. Enfortir positivament els pensaments ens pot ajudar a sortir de la negativitat. Quan valorem moltes coses, és més fàcil sortir del cicle negatiu.
3. METES. Posa’t metes que siguin possibles d’assolir. A poc a poc les podem anar augmentant i veuràs que estàs aconseguint allò que havies planejat. Si fracasses, aprèn de les errades sense culpar-te dels teus errors.
4. NO ET COMPARIS. Cada persona té un món i tu ets el propietari del teu. Centra’t en tu mateix i en la teva vida perquè ningú ho farà per tu. Envejar la vida dels altres, només et farà pensar que ets desgraciat. Tots tenim alguna cosa bona que aportar.
5. ACCEPTAR-TE I PERDONAR-TE. Escriu una carta on descriguis tot allò que no t’agrada de tu, i tot allò del que et sents culpable. Llegeix-la i valora el que pots millorar. Després, parteix-la en trossos. Amb això, comença del zero, amb tot allò que has aprés però deixant enrere la culpa.
6. FES-TE CRÍTIQUES CONSTRUCTIVES SOBRE TU MATEIX. Tot el que diguis serveix per millorar, no per culpar-te. Aprèn a encaixar les crítiques de manera que no t’afecten negativament.
7. TRACTAT SEMPRE AMB RESPECTE. Ets el millor què t’ha passat, així que demostra-ho. Tens dret a ser feliç, i a fer feliç els altres encomanant-los el teu optimisme.
8. REGALA’T TEMPS. Fes activitats que et facin feliç. És la millor manera de trobar-se amb tu mateix i desenvolupar les teves habilitats.
9. OBLIDA’T DE LES MÀSCARES SOCIALS. Estima’t a tu mateix, despulla’t de màscares i convencionalismes. No has d’agradar a tothom: si et mostres tal com ets, molts sabran apreciar la teva honestedat i agrairan compartir bones estones amb tu.
10. ESTIMAR-SE UN MATEIX ÉS SER CAPAÇ D’ESTIMAR ELS ALTRES. Aprendre a estimar-te a tu mateix et reportarà més capacitat per estimar altres persones. Quan cuides al teu benestar psicològic, estàs llaurant una llarga llista de bons hàbits i activitats que afecten positivament com t’enfrontes al món. Des d’una bona base d’auto-respecte estàs en sintonia amb les altres persones que també es volen a si mateix i pots establir relacions saludables que et permetran relacionar-te des de la sinceritat i poder créixer i madurar junts.
Gràcies per llegir-me! Espero que us hagi agradat.
M’han semblat molt interessants aquests 10 mètodes. Tot i que posar-ho en pràctica és difícil, s’ha d’anar intentant de mica en mica ja que ens pot aportar molts beneficis per a nosaltres i també pels del nostre entorn.