CEL

GIO CAZORLA i JEAN PIERRE ANCHUNDIA//

La Fundació CEL, segons expliquen a la seva pàgina web, és una fundació que actua des del compromís de les comunitats de l’arxiprestat de Sant Andreu amb col·laboració amb Càritas Diocesana de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i la CaixaProinfancia. La seva missió és ajudar als infants i joves, d’aquelles famílies en situació de vulnerabilitat social, per a contribuir al seu creixement com a persones felices i plenament participatives en la societat.

Des dels seus 7 centres i espais, distribuïts pels distints barris del districte de Sant Andreu, atenen vora 210 infants i joves l’any. Els seus serveis d’intervenció socioeducativa són fora del horari escolar i els seus objectius són bàsicament oferir-los un reforç educatiu i vetllar per la seva integració social. Així mateix promouen valors com la dignitat, el respecte, l’esperança, l’esforç i l’arrelament als barris.

Realitzen una gran varietat d’activitats com tutories individuals, dinàmiques de grup, assemblees, tallers, berenars saludables, activitats esportives, sortides lúdiques, celebració de festivitats (Castanyada, Nadal, Carnestoltes, Sant Jordi, etc.) entre d’altres.

Diversos alumnes del nostre centre, l’Institut Príncep de Viana, hi assisteixen. Un d’ells ens ha explicat que l’ajuden amb reforços acadèmics i ha participat en excursions visitant diversos llocs com la biblioteca.

Sol anar dos dies a la setmana i s’hi està al centre dues hores i mitja (de 17h a 19:30h): mitja hora per berenar, una hora fent deures i la resta fan distintes activitats. Però també pot anar alguns divendres, si s’ha inscrit, per poder fer manualitats, practicar diferents jocs, veure pel·lícules, fer excursions, o fins i tot cuinar.

Per ell l’experiència més graciosa, i alhora frustrant, va ser durant aquest l’estiu, quan CEL va planificar un viatge de comiat a un parc aquàtic. Tothom estava gaudint i aprofitant l’ocasió per pujar a atraccions una mica terrorífiques. Fins que el sol va començar a caure de ple, emetent una irradiació tan immensa, que ni la crema solar més potent era capaç de protegir-los.

El terra estava tan calent que semblava de metall quan s’escalfa. Ningú era capaç de canviar d’una atracció a una altra, tret de que tinguessin xancletes, cosa que ningú tenia… Només tenien dues opcions. La primera era quedar-se esperant a l’aigua d’una atracció, i la segona era ser fort i valent per canviar corrent a una altra atracció. Cosa que ningú va aconseguir. Molts companys de CEL es reien d’ells mateixos en veure que no podien trepitjar el terra. Encara ara riu quan hi pensa, però, en el seu moment va ser molt frustrant l’espera dels núvols…

Entrevista a una educadora de CEL

Laura Rodríguez és una educadora de 27 anys que hi treballa des de fa aproximadament uns 4 anys a la fundació. Ha estudiat el grau universitari d’educació social, cosa que li ha obert les portes per aconseguir aquesta feina.

1- Quants anys has de tenir per aconseguir aquesta feina?

Mínim 22 anys, perquè cal tenir una carrera universitària.

2- Quants anys pots estar treballant a la fundació?

No hi ha data màxima de finalització. Fins que tu ho vulguis.

3- Quins coneixements has de tenir per estar a la fundació?

Has d’haver estudiat una carrera universitària relacionada amb les tasques que s’hi realitzen. Aquestes titulacions són educació social, treball social, psicologia, etc.

4- Quines són les responsabilitats i tasques quotidianes que tens a la fundació?

Les responsabilitats són l’acompanyament a familiars i nens, la coordinació amb escoles, instituts, i altres entitats socials.

5- Treballeu amb altres fundacions?

Sí, treballem amb Save the Children, PES Navas, ANOE, serveis socials, etc. amb la finalitat que els infants que hi assisteixin al centre puguin tenir una intervenció completa, ja que molts fan servir aquests altres recursos a més del centre obert i es coordinen des dels dos centres per poder tenir la màxima informació possible.

6- Quants centres hi ha dins de la fundació?

Hi ha 7 centres en total: Centre Obert Infantil CEL Bon Pastor, Centre Obert Adolescents CEL Bon Pastor, Centre Socioeducatiu CEL Sagrera, Espai de Reforç Educatiu CEL Bon Pastor, Espai de Reforç Educatiu CEL Sant Andreu de Palomar, Espai de Reforç Educatiu CEL Sant Pacià i Espai de Reforç Educatiu CEL Sant Joan de Mata.

7- De petita, quines eren les teves metes?

Poder aconseguir una feina en què em fes sentir útil i em permetés aportar el meu granet de sorra a la societat.

8- Has treballat en alguna altra cosa?

Sí, també he treballat a una botiga de roba.

9- Per què vas decidir treballar a la fundació?

Perquè em motiva molt participar en projectes d’ajuda i m’agrada molt treballar amb nens.

Per més informació o contacte amb la Fundació, consulteu la seva pàgina web: https://fundaciocel.org/.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a WordPress.com.

Up ↑

A %d bloguers els agrada això: