L’erupció sense fi

JEAN-PIERRE ANCHUNDIA // Com tots ja sabeu el volcà de la serra de Cumbre Vieja, situat a l’illa de la Palma, a les Canàries, va entrar en erupció el passat diumenge 19 de setembre a les 14:10h. Segons els científics l’acumulació del magma, va escalfar la seva temperatura, va fondre les roques de l’escorça desarmant el terreny, alliberant gas fins a erupcionar.

Vídeo publicat pel Diari AS:

Vicente Soler, vulcanòleg del CSIC, atenent a AS per oferir totes les claus del volcà de la Palma.
Imagen del volcán, la pasada noche.

Malauradament el magma va arribar a la mar a causa del gran desnivell que presenta l’illa. Per tant els problemes per l’ecosistema marí segueixen augmentant cada dia. De moment els vulcanòlegs asseguren una pèrdua d’intensitat en el fluix de magma en aquests últims dies. Fins i tot alguns han arribat ha predir la durada de l’erupció del volcà, però que en cap cas serà a curt termini. En allò que sí hi estan tots d’acord és en que aquest fenomen és estrany i val la pena observar-lo, però mai acostar-se aquests materials candescents altament tòxics i perillosos.

Ja són moltes les persones que han perdut els seus habitatges i amb la qual cosa pràcticament tota la seva vida. Però el volcà continua obrint més i més boques, i el magma comença a desviar-se cap a zones noves i per tant els danys cada cop són més grans. I ho podrien ser més encara si no fos gràcies a les evacuacions que han realitzat i als confinaments estan duent a terme tots els cosos de seguretat de l’estat. Gràcies a la seva ràpida i efectiva actuació, a hores d’ara, encara no s’ha produït cap pèrdua humana.

VIDEO: Un dron sobrevuela un volcán islandés en plena erupción y capta un  hipnótico espectáculo de lava y humo - RT
Recorregut del magma a vista d’ocell

Àngel Víctor Torres, President autonòmic de Canàries, va afirmar el següent en roda de premsa: “No és previsible que s’hagi d’evacuar ningú més, la lava camina cap a la costa i els danys seran materials”. Però es va equivocar…

Malauradament, des de l’inici de l’erupció, segons IGN (Instituto Geografico Nacional) s’han registrat uns 7.053 terratrèmols, s’han obert 7 boques més a part de la principal i té 2 fisures, la qual cosa ha obligat a evacuar a més de 8.000 persones i confinar diversos municips. Més de 3000 edificacions han estat afectades, de les quals vora 2900 han quedat totalment enderrocades, ja que el magma afecta a més de 1.184 hectàrees que han quedat arrasades.

Però això encara no és tot. El magma ha arribat al mar, per tant la reacció química en entrar en contacte amb aigua salada, en gran part es vaporitzarà, però una altra part generarà explosions i emissió de gassos nocius. Aquests gassos poden provocar irritació a la pell, als ulls i les vies respiratòries. Així mateix ja han provocat la cancel·lació d’alguns vols i el tancament dels centres educatius durant diversos dies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Bloc a WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: