Visita de 1r d’ESO al Molí Paperer de Capellades

REPORTATGE

per Sergi Lizalde, Lena Lledós, Júlia Rifà, Jana Sans, Naira Rocamora i David Díaz

Hem anat a visitar el Museu Molí Paperer de Capellades, un edifici del segle XVIII.
Hem sortit de l’institut a les nou, hem agafat un autocar i hem anat fins l’Anoia, on és el Museu. El viatge a Capellades ha estat entretingut i no hem trigat gaire a arribar des de Barcelona. Un cop allà hem tingut temps per esmorzar i jugar en un parc, al costat hi havia un llac molt maco, i alguns ens hem quedat mirant-lo una estona.
Ja a dins del museu, ens han fet deixar totes les jaquetes i motxilles.
 
 
Descripció del museu

En el museu Molí Paperer de Capellades hi ha tres pisos: soterrani, pis principal i pis superior.

Al tercer pis és on s’assequen els fulls. També hi ha aigua necessària per fabricar energia i un martell que pesa 300kg. Les finestres d’aquest tercer pis són molt característiques, i s’anomenaven ventanes precisament perquè venten i fan que els fulls s’assequinVeure com aprofitaven l’energia de l’aigua per moure el molí ha resultat molt curiós.

Antigament al segon pis hi havia les habitacions dels treballadors, perquè el molí també es feia servir com a casa: podien arribar a viure-hi vint-i-cinc persones. Molts eren infants, els nens feien d’aprenents d’artesans i les nenes feien d’aprenents per a ser minyones. La guia ens va explicar que les noies començaven a treballar amb 10 anys i quan tenien la nostra edat ja semblava que tinguessin 30 anys. En canvi, els nois feien un curs de quatre anys i, al revés que les noies, els pagaven el menjar i el dormitori.

Al soterrani és on hi ha tots els mètodes per arribar a fer paper.

Hi havia una petita maqueta que, quan s’encenia, els ninos representats com si fossin els homes i dones que treballaven, es movien i feien la seva feina. Quan ho hem acabat de veure, hem passat pel molí on es fàbrica el paper, ens han ensenyat totes les màquines que s’utilitzaven i quina era la funció de cada una.
Ahhh! Per cert hi havia un home fent paper perquè algú li havia demanat una comanda.

Història del paper

El paper fa més de 1400 anys que existeix. Es va inventar a la Xina l’any 105, el senyor T’sai lun. Antigament estava fet de canyes de bambú del riu Nil i els pergamins de pell d’animal.

Els passos que es feien per elaborar el paper al segle XVIII eren els següents: primer triaven els draps que els interessaven, tot seguit tallaven la roba perquè els procés fos més ràpid, després netejaven els draps amb el torn espolsador, més tard estovaven la roba en el podridor, que es deia així perquè feia molta pudor.  A continuació trituraven la roba amb les trinxades i seguidament es feia el paper.

Un cop fet, posaven baietes entre un paper i un altre perquè no s’enganxessin. Amb la premsa treien l’aigua i després l’estenien amb l’ajuda d’un espit, un estri que ajudava a penjar el paper sense que es trenqués.

Quan estava sec, s’encolaven amb uns greixos de pells d’animals. Més tard tornaven a premsar-lo i tornaven a assecar-lo. A continuació tibaven el paper amb el tibat, una pedra i unes cordes que feien que s’allisessin els papers. Seguidament els planxaven i finalment tallaven els costats dels fulls perquè en aquelles èpoques es veia lleig.

El procés de fabricació del paper és un camí llarg però interessant, ja que aprendre coses sobre el passat és fascinant.

Hem fet paper

Quan parlem de paper a tothom li ve al cap la imatge d’un DIN-A4, però aquest només és un dels centenars de tipus de paper que trobem en la nostra vida quotidiana. Dins d’aquesta enorme diversitat de paper podem distingir cinc grans grups:

·Paper d’escriptura i impressió: verjurat, offset, fotocòpies, estucat, pergamí…

·Paper d’envasos i embalatge: paper Kraft, cartró ondulat, cartró, cartronet…

·Paper premsa: diaris, revistes…

·Paper higiènic i sanitari: tovallons, mocadors, paper higiènic, bolquers…

·Especials: paper moneda, de filtre, de barba, fotogràfic, de fumar, arts plàstiques…

Al final de la visita vam fer un taller en el qual fèiem tres papers cadascú: un de tradicional, un altre de reciclat i un amb tint de color verd.

Procés per a fer el paper:

-1r enfonsem el motlle per la part oposada a la que estem.

-2n traiem el motlle i sacsem.

-3r deixem que l’aigua surti per un dels costats, mig abocant-lo en diagonal.

-4t traiem un marc que té a sobre el motlle i posem el motlle amb la pasta, a sobre una baieta i un paper més prim.

-5è traiem el motlle.

-6è posem sobre la pasta un full prim.

Aquesta sortida ens va agradar molt, no només per la quantitat d’informació interessant, sinó també perquè va ser divertida i entretinguda. Va ser una molt bona experiència.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s