APRENDRE AMB LLIBERTAT

“Enséñame, pero bonito”, un vídeo que mostra una manera alternativa del model tradicional d’aprenentatge.

Simplement, ens parla d’una proposta d’una escola totalment diferent a la normalment coneguda on la idea d’aprendre coses en el sentit de recordar-­les està totalment prohibida. Només es manen deures i exàmens quan els nens ho demanen, quan tenen ganes d’aprendre sobre un cert tema, perquè allà l’examen no serveix per a obtenir una nota numèrica, sinó per aprendre amb ell.

Tenen sentit els deures? Quin és el seu objectiu? Aquestes són preguntes que es formulen els mestres i directors a favor d’aquests tipus d’escoles. Si ho penses bé ja fan bastant els nens 6 hores a l’escola per a més arribar a casa i tenir més deures. Aquest temps el podrien invertir en llegir un conte, cuinar, passejar…

La directora i fundadora de l’escola La libélula y el dragón, una escola de Madrid alternativa que surt entrevistada al vídeo, diu molt encertadament que els deures pel que de veritat haurien de servir és perquè els pares s’adonessin de què el sistema educatiu no serveix per a res. Perquè comprovin com no poden ajudar als seus fills a fer-­los perquè no recorden res del que van estudiar quan eren petits. “Qui s’enrecorda de la geometria quan és advocat?” es pregunta. Només t’enrecordes de la geometria si t’ha agradat la geometria. És per això que en aquesta escola no s’imposa un aprenentatge, sinó que tu decideixes el que vols aprendre, que no serà poc, perquè des de què naixem fins que morim els éssers humans tenim curiositats per les coses i per saber més del que no coneixem. El problema es presenta quan ens imposen que aprenguem sobre el que suposadament hem d’aprendre en el moment i el temps exacte en el que algú ho decideix i ho acabem avorrint.

I és que encara que el sistema educatiu actual s’entesti en què deixem d’aprendre perquè ens lliguen, seguim tenint ganes de fer-­ho, però no tots aprenem igual. Cadascú té els seus dons i els seus talents i cadascú troba la seva manera, no es pot mesurar a totes les persones diferents en un mateix paràmetre. Acaben amb la diversitat que és el que enriqueix el món. És una escola, no una preparació per a la guerra.

Fundació

Aquesta escola la van fundar pares els quals els seus propis fills els van portar a una revelació personal i des d’aleshores han anat per diverses escoles per impartir coneixements el més eficaçment possible fins que van trobar una solució. I, actualment, hi han un munt d’escoles lliures que funcionen perfectament. El projecte no està organitzat només per uns quants que estan al comandament, sinó que el conformen professors, professores, nenes i nens.

Insisteixen en què ara mateix no hi ha un sol grup de persones que posseeixi coneixements i siguin els únics que els puguin impartir, sinó que ara la informació està als núvols, hi pot accedir tothom, i, per tant, en el que s’haurien de centrar és en ensenyar com gestionar­-la, saber quina és vàlida i quina no. “El que ens diferència de qualsevol màquina són els valors humanitaris, que és el que la escola tradicional està matant” diuen.

Normes

La frase que surt sempre quan algú menciona les escoles lliures és: “Ah, però poden fer el que els hi doni la gana?” La resposta és que encara que confiïn en l’alumnat no poden fer el que vulguin, paradoxalment hi ha moltes normes: el respecte pels altres i l’entorn són alguns exemples, i a partir d’aquests mateixos límits van aprenent que hi han molts més companys als que s’han de respectar.

En quant als conflictes si n’hi ha un en un principi l’han de resoldre ells i s’intenta que es solucioni sense donar part, perquè així les persones puguin expressar tot el que barallar­-se els ha fet sentir.

Teresa Salmerón

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s