Park(ing) Day a l’Espai Jove Garcilaso

Marçal Salvat i Bonet, 2n de Batxillerat

El passat divendres 18 de setembre va ser un dia molt especial per l’Espai Jove Garcilaso. L’Espai és tal i com es descriu a la seva pròpia web: un espai per a joves de referència del Districte de Sant Andreu i és actualment un dels Espais Joves de la ciutat de Barcelona. Es va inaugurar al maig de 1999 com un equipament de serveis, i en el moment de la seva inauguració es va obrir com a centre cultural i de caràcter generalista, amb una especialització en el camp de les tecnologies i una oferta adreçada a joves.

En l’actualitat, l’Espai Jove ocupa 7 plantes de les nou del Centre Garcilaso, i des de Pla d’equipaments juvenils aprovat al maig de 2008 es defineix com Espai Jove de la ciutat de Barcelona.

Doncs bé, fa ja uns anys que la direcció de l’Espai va decidir unir-se al que es coneix internacionalment com a Park(ing) day. Es tracta d’una iniciativa totalment internacional que nasqué a San Francisco l’any 2005 per iniciativa del col·lectiu d’arquitectes Rebar i que actualment és secundada per multitud d’associacions i diferents projectes arreu del món. Aquest dia és una diada festiva però sobretot de reivindicació. El que es reivindica, el que es busca promoure és un model de ciutat diferent, una reflexió sobre quines pautes segueixen les grans ciutats del món. El Park(ing) sorgeix per reclamar un model de mobilitat, el verd urbà i l’espai públic i també per a reivindicar una ciutat més verda, amb més diversitat, amb més espai públic de qualitat, amb més qualitat ambiental i una mobilitat sostenible. Enguany aquesta jornada compleix els seus 10 primers anys i el Centre Garcilaso ha aconseguit estar a l’alçada d’aquesta xifra amb diferents activitats que, seguint l’esperit del dia, es van dur a terme a l’espai públic, a la vorera de davant del centre i a les places de pàrquing del xamfrà, tot reivindicant-ne el seu ús. (http://espaijovegarcilaso.org/festa-del-parking-day/)

Les activitats organitzades pel centre eren variades i per a tots els públics de manera que, l’equip del ViaViana hi va veure gent de totes les edats i orígens. Certament, l’esdeveniment va aconseguir reunir moltes persones durant tota la tarda i fins ben entrat el vespre que va ser quan va concloure la jornada.

IMG_2508

Aquestes són les activitats que es van facilitar a qualsevol que volgués passar-se pel Garcilaso i passar una estona entretinguda. Hi havia diferents zones perfectament habilitades tot i estar a l’exterior, amb les possibles dificultats que això pot suposar.

 • Zona de Joc: Una zona amb coixins i sofàs en la qual hi havia una part de videojocs i una altre de jocs de taula. Aquí, els nois i noies podien o bé jugar unes partides a la Wii que estava instal·lada a la mateixa vorera o fer unes partides als jocs de taula que s’oferien ben bé al costat.

 • Zona informativa: Una zona amb dues paredetes on el Centre facilitava informació sobre quines són les seves funcions i els diferents projectes que tenen en marxa i que efectuen durant tot el curs. En definitiva, una zona per tots aquells que encara no saben què es dur a terme a l’Espai Jove Garcilaso i quins són els seus objectius.

  Vam poder parlar amb una educadora de l’Espai que ens va explicar què s’explicava a cada punt. Principalment s’informava de tres projectes del Centre més enllà de qualsevol dubte particular que es volgués compartir amb les treballadores.

  1. L’ “Aquí t’escoltem”: Un projecte pensat i dissenyat per ajudar als adolescents amb el seu dia dia, un suport que ofereix el centre pels problemes personals que puguin tenir els joves del barri. (http://espaijovegarcilaso.org/intercanviador/aqui-tescoltem/que-es/)

  2. La “Sala d’adolescents”: Un espai exclusiu, que es troba dins de l’intercanviador jove, per a adolescents de 12 a 16 anys, dissenyat perquè els joves defineixin la programació i s’impliquin en la construcció dels projectes. (http://espaijovegarcilaso.org/intercanviador/la-sala/)

  3. L’ “Intercanviador jove”: Es podria considerar el gran projecte que es dur a terme a l’Espai Jove. Engloba una gran varietat d’activitats per a nois i noies de 12 a 35 gratuïdes amb el carnet de l’Espai Jove. (http://espaijovegarcilaso.org/intercanviador/)

 • Zona de recreació infantil: Una zona pensada perquè els més petits poguessin dibuixar i pintar lliurament amb el material que es facilitava. La mateixa vorera servia com a suport de “creació artística”.IMG_2534

 • Bar- Terrassa: Durant tota la tarda el bar de dins el Centre Garcilaso també es va unir a la utilització de l’espai públic i va col·locar les seves taules al costat de totes les activitats organitzades.

 • Zona de Rap: Una de les activitats més cridaneres del dia. Es va facilitar un equip de música i un DJ per tal que els joves poguessin fer les seves “batalles de galls”, un concepte que neix del mateix rap del carrer i que s’ha popularitzat força en aquests últims anys. Les batalles generaven una certa expectació i hi havia força gent que es parava per escoltar-les.IMG_2523

A partir de les 20h la programació canviava, van finalitzar totes les activitats que portaven funcionant tota la tarda a l’espai públic i va començar el concert programat també a la mateixa vorera de davant el Centre.

Des del ViaViana vam veure el dia del Park(ing) Day a l’Espai Jove Garcilaso com una gran iniciativa que promou la socialització a la zona i, durant tota una tarda, dóna vida a l’espai públic. Més enllà de la gran intenció que té aquesta reivindicativa jornada, l’organització i la preparació per part dels encarregats va ser més que adequada, complint l’objectiu i tenint perfectament en consideració com utilitzar l’espai que tenien disponible; quelcom que, directament, respon a l’esperit del Park(ing) Day.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Crea un lloc web gratuït o un blog a Wordpress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: